Isabellino sunce

  • Claire Denis
  • Francuska
  • 2017.
  • 94'
  • Un beau soleil intérieur
  • 15
Režija
Claire Denis
Scenarij
Claire Denis, Christine Angot
Glumci
Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Nicolas Duvauchelles, Valeria Bruni-Tedeschi, Gérard Depardieu
Direktor fotografije
Agnès Godard
Montaža
Guy Lecorne
Producent
Olivier Delbosc
Produkcija
FD Production, Ad Vitam, Versus Production
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival (Director’s Fortnight ) - Nagrada SACD za scenarij
Europske filmske nagrade 2017 - Nominacija za najbolju glumicu
Munchen FF 2017

Claire Denis, jedna od najvažnijih autorica suvremenog francuskog filma, u filmu “Isabellino sunce” donosi uzbudljiv i iskren portret pariške slikarice Isabelle koja ne odustaje u nastojanju da pronađe pravu ljubav. Njezine avanture s oženjenim milijunašima, slikarima, kustosima, glumcima pa čak i bivšim mužem dio su procesa potrage za “vedrinom i suncem”. Film je inspiriran utjecajnim djelom francuskog filozofa Rolanda Barthesa “Fragmenti ljubavnog diskursa” iz 1977. godine, a u glavnoj ulozi je izvrsna Juliette Binoche. Malu, ali značajnu ulogu u filmu ima i legenda francuske kinematografije Gerard Depardieu.

 

Iz kritika:

Emotivno kompleksan portret žene, koja kao i redateljica, ne želi biti stavljena u okvire. – The Hollywood Reporter
Sofisticiran užitak. – The Guardian
Sjajan! Juliette Binoche donosi blistav intenzitet i zločest humor. – The New Yorker

 

 

Claire Denis

Claire Denis jedna je od najoriginalnijih francuskih redateljica, poznata po provokativnim ali istovremeno liričnim i kontemplativnim filmovima. Nakon studija asistirala je Makavejevu, Tarkovskom, Jarmuschu. Polu-autobiografsku trilogiju o afričkoj (de)kolonizaciji započinje filmom “Čokolada” (1988.), nagrađenim Zlatnom palmom. U dugom nizu njezinih danas kultnih filmova nalaze se i Zlatnim lavom ovjenčani “Uljez” (2004.) i “Bijeli materijal” (2009).