Zeleniji festival za bolju budućnost

Drugu godinu zaredom ZFF njeguje ekološki osviještene prakse kako bi postao zelenijim festivalom! Kao i lani, ZFF inzistira na organičavanju upotrebe papira i plastike, pa tako festivaslki katalog izlazi isključivo u digitalnom obliku, programske knjižice otisnute su na recikliranom papiru, pozivnice za festivalska događanja šalju se isključivo digitalnim putem, dok su plastične akreditacije zamijenjene digitalnima ili ekološki prihvatljivim alternativama. Kako bi smanjili količinu tiskanih materijala, gledatelji se potiču na korištenje ZFF mobilne aplikacije pomoću koje mogu pregledavati raspored i dobivati informacije o festivalskom programu.

Nastavljamo suradnju sa socijalnom zadrugom Humana Nova na području održive i ekološki prihvatljive proizvodnje festivalskog mercha koji će se moći nabaviti tijekom trajanja ZFF-a. Također, za vrijeme festivala na svim festivalskim lokacijama bit će dostupne kartonske kutije za reciklažu, u skladu s neslužbenim festivalskim green sloganom: Recikliramo sve osim filmova!

U sklopu programa Industrije u suradnji s Kreativnom Europom MEDIA održat će se pak prezentacija o programu obuke pod nazivom Torino Green Film Lab čiji je cilj ojačati ekološku svijest u audiovizualnoj industriji obukom europskih filmskih profesionalaca o zelenim praksama. Kako bi kroz iduća izdanja nastavio napredovati u usvajanju zelenih praksi, ZFF se pridružio inicijativi Green Charter For Film Festivals, pa će pomoću njihove platforme bilježiti potrošnje nastale u pripremama i tijekom ovogodišnjeg festivala.