Kapetanica Nova

  • Maurice Trouwborst
  • Nizozemska
  • 2021
  • 90'
  • Captain Nova
  • 8
Režija
Maurice Trouwborst
Scenarij
Lotte Tabbers, Maurice Trouwborst
Glumci
Kika van de Vijver, Marouane Meftah, Sander van de Pavert, Hannah van Lunteren, Anniek Pheifer, Pierre Bokma, Ricky Koole, Harry van Rijthoven
Direktor fotografije
Robbie Van Brussel
Montaža
Pelle Asselbergs
Glazba
Derk-Jan Warrink, Koji Nelissen, Anna van der Staak
Producent
Derk-Jan Warrink, Koji Nelissen, Anna van der Staak
Produkcija
Keplerfilm B.V., VPRO
Festivali i nagrade
Cinekid- Nagrada za najbolji film za djecu
Cinekid- Nagrada za najbolji nizozemski fillm za djecu
Cinekid- Nagrada publike
Nizozemski filmski festival- Nagrada za oblikovanje zvuka

Uzbudljivi nizozemski znanstvenofantastični film za djecu, ovjenčan trima nagradama važnog filmskog festivala za djecu Cinekid, prati pustolovinu koja prkosi pravocrtnom protjecanju vremena, ali i očekivanjima okoline, kako bi se planetu na laganom izdisaju osigurala svjetlija budućnost. Kada petnaestogodišnji Nas u šumi naiđe na srušenu letjelicu čiji su putnici 12-godišnja djevojčica Nova i njezin brbljavi robot ADD, otkrije nevjerojatnu stvar: Nova je, naime, znanstvenica znanstvenica iz budućnosti, a vratila se u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu. No zadatak joj otežava činjenica da ju je putovanje kroz vrijeme pomladilo, pa kompleksnom misijom mora navigirati u tijelu 12-godišnje djevojčice. Ipak zajedno s novopečenim prijateljem, neustrašivo kreće u spasilačku avanturu za dobrobit Zemlje.

Namijenjen malenim filmofilima uzrasta 8+, Kapetanica Nova cjelovečernji je prvijenac redatelja Mauricea Trouwborsta koji stoji iza uspješne serije za mlade Floor Rules, adaptacije literarnog hita za mlade o tvrdoglavoj djevojčici Floor prilično anarhičnog svjetonazora koja je, kako sama smatra, prošla kroz ama baš svaku škakljivu situaciju. U svom filmskom ostvarenju Trouwborst pristupa alarmantnoj aktualnoj ekološkoj situaciji na za mlade primjeren i uzbudljiv način. Ovo ostvarenje koje kroz SF priču progovara o globalno važnim temama poput klimatske krize, ali i važnosti prijateljstva te nužnosti gradnje proaktivnog i odgovornog odnosa prema prirodi i svijetu koji nas okružuje.

 

Maurice Trouwborst

Maurice Trouwborst diplomirao je na Umjetničkom sveučilištu u Utrechtu. Njegova znanstveno-fantastična serija za mlade Zenith osvojila je nagradu žirija na festivalu Cinekid 2018. Autor je i redatelj uspješne serije za mlade Floor Rules. Njegov dugometražni igrani filmski debi, Kapetanica Nova, na festivalu Cinekid osvojio je nagrade žirija za najbolji dječji film i najbolji nizozemski dječji film te nagradu publike.