Industrija Mladost!

Radionica i Pitching forum

U velikom programu Industrija ZFF-a objedinjeni su uglavnom edukativni programi usmjereni na zrelije filmske profesionalce, ali tu je i poseban program stipendiranja studenata nazvan Industrija Mladost!. U suradnji s filmskim akademijama iz regije, program dvama studentima svake od akademija nudi sedmodnevne stipendije za praćenje festivala. Program Industrija Zagreb Film Festivala i pet filmskih akademija iz regije – iz Sarajeva, Beograda, Cetinja, Skoplja i Zagreba – odabrali su 10 studenata i njihovih pet projekata koji će razvijati svoje kratkometražne igrane filmove na intenzivnim radionicama tijekom festivala.

 

Polaznici i projekti

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU)
Ana Šiškov, Roza Medvešek (Rutina)

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU)
Emir Solaković, Omar Homarac (Prvi poljubac čovjeka sa eksplodirajućom pljuvačkom)

Fakultet dramskih umetnosti Beograd (FDU Beograd)
Novak Šipetić, Katarina Bugarin (Ranjeno pleme)

Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje (FDU Cetinje)
Tamara Pavićević, Katarina Kastratović (Ništa osobno, tata)

Fakultet dramskih umetnosti Skoplje (FDU Skoplje)
Tina Veličković, Ramona Monja Kočiška (Mjesec)

 

   

 

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU)

Ana Šiškov (redateljica), Roza Medvešek (producentica)

RUTINA

Karmen (30) radi na suhomesnatim proizvodima u maloj trgovini na otoku. Živi sa samohranim tatom Mirom (65) koji je drži pod staklenim zvonom premda je već odrasla žena. Karmen strašno želi izaći iz svoje dosadne rutine, pa se nametne lijepoj plavoj ženi koju slučajno sretne u trgovini. Kako se život zakomplicira lijepoj plavoj ženi, tako se zakomplicira i Karmen.

Ana Šiškov
Rođena u Splitu 1999. godine. Tijekom pohađanja jezične gimnazije upisuje se u Kino klub Split, gdje postaje aktivna članica i snima prvi kratkometražni hibridni film Maslo. Po završetku gimnazije upisuje filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i učlanjuje se u Blank_filmski inkubator. Režirala je dva glazbena spota i kratkometražni igrani film Pegla i slanina.

Roza Medvešek
Rođena u Zagrebu 1998. Završila je preddiplomski studij poljskog i slovačkog na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je upisala studij produkcije na ADU-u. Već je pet godina aktivna članica Zagrebačkog kazališta mladih. U istom kazalištu radi i kao asistentica režije te dramska pedagoginja.

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU)

Emir Solaković (redatelj, scenarist), Omar Homarac (producent)

PRVI POLJUBAC ČOVJEKA SA EKSPLODIRAJUĆOM PLJUVAČKOM

Zaključan u zatvorskoj ćeliji, usamljeni Čovjek sa eksplodirajućom pljuvačkom prisjeća se životnih trenutaka koji su ga obilježili. Započinje prisjećanjem na prvi put kada je njegova moć nekoga ozlijedila i razloge zašto ne može ići u kafiće i restorane. Zatim policijskom inspektoru prepričava kako je upoznao svoju prvu djevojku i nakon toga završio u zatvoru.

Emir Solaković
Rođen 2000. godine u Sarajevu, gdje je i upisao studij književnosti. Nakon godinu dana napustio je studij i upisao Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno je na trećoj godini studija filmske i kazališne režije.

Omar Homarac
Student produkcije i menadžmenta na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. U dvije godine studija, radio je na brojnim projektima kao producent te je sudjelovao na nekoliko festivala. Radio je kao asistent na platformi CineLink Sarajevo Film Festivala te kao organizator Pstfesta.

Fakultet dramskih umetnosti Beograd (FDU Beograd)

Novak Šipetić (redatelj), Katarina Bugarin (producentica)

RANJENO PLEME

U susretu plemena s pećinskim lavom, Poglavica umire, a Lovac ostaje nepokretan. Pod vodstvom Krotiteljice, pleme se nastavlja brinuti o Lovcu. Dok se Ratnik nameće kao novi vođa, Lovac pada pod utjecaj nadnaravnih priviđenja. Iako se ne može suprotstaviti Ratniku, Lovac ga ipak izaziva na borbu.

Novak Šipetić
Rođen 2000. godine u Beogradu. Student je FTV režije na FDU-u. Autor je kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova: Tag (2019.), Lud (2020.), Liminal (2021.), Formula uspeha(2021.), Fajter (2022.), Miladin Đorović (2021.) i Biraj (2022.). Projekti u postprodukciji – Odbačeni iz Sinositija, U zoni, Vanila i Preobražaj.

Katarina Bugarin
Rođena 2001. godine u Pančevu. Studentica je treće godine FTV produkcije na FDU-u. Producentica je igranih filmova Ispočetka (2020.), Ajmo Sajfer (2021.), Kazneni udarac (2021.), Homo Homini Lupus (2022.), Zgažene(2022.). Direktorica je festivala kratkometražnog filma KAMEO u Čačku te asistentica produkcije filmske radionice KinoEko, festivala Mr. Vorky, Bistre Reke i Balkanima.

Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje (FDU Cetinje)

Tamara Pavićević (redateljica), Katarina Kastratović (producentica)

NIŠTA OSOBNO, TATA

Kada jedan muškarac zapadne u tešku psihičku krizu i počne naočigled fizički propadati, selo za bolest krivi njegovu ženu i kćer. Iako svoje uloge izvršavaju u skladu s društvenim očekivanjima, nevidljiva bolest glave obitelji izopćuje ih iz društva i ugrožava im egzistenciju. Gledajući majčinu patnju i oca koji ništa ne poduzima, kći uzima stvari u svoje ruke.

Tamara Pavićević
Filmska producentica i redateljica. Trenutno je studentica završne godine diplomskog studija filmske režije na FDU-u Cetinje. Režirala je i napisala kratkometražni film Žuti val koji je trenutno u postprodukciji. Producirala je film Idiot(2021.) redateljice Sare Stijović, koji je nagrađen na filmskom festivalu Boden u Švedskoj.

Katarina Kastratović
Završila preddiplomski studij FTV produkcije na FDU-u Cetinje. Producentica je na Radiju i Televiziji Crne Gore. Asistentica je produkcije na dokumentarnom filmu Posljednji nomad Biljane Tutorov i Petra Glomazića. Od 2019. do 2021. bila je izvršna direktorica produkcijske kuće KA Productions.

Fakultet dramskih umetnosti Skoplje (FDU Skopje)

Tina Veličković (redateljica, scenaristica), Ramona Monja Kočiška (producentica)

MJESEC

Sara (27) je specijalizantica koja je predana da uspije u svom naumu: da postane najbolji kardiokirurg u državi. Sarah ni pod koju cijenu ne želi propustiti operaciju na otvorenom srcu sve dok se Djevojčica (8) ne pojavi u bolnici i vrati je u njezino djetinjstvo, te Sarah po prvi puta pokaže da se iza naličja snažne kirurginje krije senzibilna djevojčica.

Tina Veličković
Studentica treće godine filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti Skoplje. Kao studentica režirala je niz filmova (Blue Bird – Selfportrait, Machor, Progesteror(n), Seven Deadly Sins) te je radila kao prva i druga asistentica na nekoliko kratkometražnih filmova i televizijskih emisija.

Ramona Monja Kočiška
Rođena 2001. u Skoplju. S 15 godina počela je volontirati na filmskim i glazbenim festivalima. Prvi joj je festival bio MakeDox, za koji sada i radi. Njezin prvi film Log Out (2019.) prikazan je na nekoliko domaćih i međunarodnih festivala. Studentica je produkcije na FDU-u Skoplje. Dosad je snimila dva kratkometražna studentska filma.