Radionica: Moj prvi scenarij

ZATVORENO ZA JAVNOST

Radionica je namijenjena aktivnom individualnom radu na scenarističkom projektu uz vodstvo dvojice vrsnih mentora, odnosno script doctora. Od prijava pristiglih na otvoreni poziv, odabrano je šest scenarističkih projekata redatelja, autora ili suautora koji rade na svom prvom scenariju za dugometražni film. Radionica je organizirana u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja.

 

 

 Mentori:

Antonio Nuić

Scenarist i redatelj. Magistrirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje od 2013. godine. Režirao je jednu od epizoda omnibusa Seks, piće i krvoproliće (2004.) te napisao i režirao cjelovečernje filmove Sve džaba (2005.), Kenjac(2009.), Život je truba (2015.) i Mali (2018.).

Pjer Žalica

Redatelj, pisac i producent te dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Najpoznatiji je po filmovima Gori vatra i Kod amidže Idriza. Scenarist je filma Žaba (ZFF 2015.). Režirao je više kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kazališnih predstava, TV programa te reklamnih i glazbenih spotova. Partner je u producentskoj kući Refresh. Njegov novi film Praznik rada dio je ovogodišnjeg ZFF-ova programa Ponovno s nama.

 

David Pope

gostujući predavač

Savjetnik za scenarije. Surađivao je s producentima i scenaristima nominiranima za Oscara i BAFTA-u te nacionalnim filmskim fondovima. Radio je na filmovima Truth and Justice (2019.) i Take It or Leave It (2018.). Konzultant za Rotterdam Lab u CineMartu i suosnivač Stowe Story Labsa. Savjetnik je za scenarije na programima za MIDPOINT Institute.

Hrvatska

Glave u vrećama, Mario Kovač

 

Sinopsis
Film prati živote članova avangardne umjetničke grupe Traveleri, čija ostavština uključuje neke od najzanimljivijih umjetničkih djela regionalne avangarde. Godina je 1922. Devetoro prijatelja u školskoj dvorani izaziva kaos izvedbom skandalozne predstave za kraj nastavne godine. Desetak godina kasnije ponovno se okupljaju na poziv Josipa Seisella, koji im predstavlja svoj novi projekt: sinopsis za prvi hrvatski igrani film.

Mario Kovač
Kazališni i filmski redatelj i glumac. Diplomirao je režiju na ADU-u, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Režirao je brojne predstave, kratke igrane i dokumentarne filmove te videospotove. Bavio se kazališnom kritikom, a izdao je i nekoliko zbirki priča i poezije. Radi na TV projektima kao story editor, kreativni urednik, scenarist i redatelj.

Status projekta
Razvoj scenarija sufinanciran od strane HAVC-a

Kontakt
Adrijana Prugovečki (producentica), adrijana.prugovecki@gmail.com

Hrvatska

Gordanov tečaj samoobmane, Natko Jurdana

Sinopsis
Izgledom krupan i zastrašujuć, Gordan (kasne 30-e) je zapravo bojažljiv i povučen čovjek gotovo paraliziran tjeskobom i napadajima panike. Njegovi roditelji žele da proda stan i preseli se k njima. Kada mu u život uđu samohrana majka Vita i njen sin Matijas, u bijegu pred obiteljskim nasilnikom, Gordan im nevoljko pomaže. Pritom je prisiljen staviti tuđe potrebe ispred svojih i suočiti se sa strahovima.

Natko Jurdana
Rođen 1983. godine u Zagrebu. Diplomirao je sociologiju i filozofiju na Hrvatskim studijima, a potom dramaturgiju na ADU-u. Piše scenarije, radiodrame, vodi scenarističke radionice… Autor je scenarija kratkih igranih filmova Ustaj Miro! (2011.), Praznik demokracije(2015., segment omnibusa Zagrebačke priče vol. 3) i Dogovor (2018.).

Status projekta
Osigurana sredstva za razvoj scenarija na natječaju HAVC-a

Kontakt
Natko Jurdana (redatelj), natko.jurdana@gmail.com

Bugarska

Norina kuća glazbe, Ilina Perianova

Sinopsis
Jesen je 1999. Mafijaška ubojstva uobičajena su pojava u Sofiji. Tinejdžerku Noru i njezinu obitelj čeka intenzivan dan. Nadarena Nora svijet percipira kroz glazbu i sanja o karijeri DJ-ice. Njezina majka Reni poznata je pjevačica pop folk glazbe. Nakon svađe s bratom i majkom, Nora bježi od kuće. Putem gubi nevinost, skoro je pretuku skinheadsi, a doživjet će i vizualno-sonički LSD trip.

Ilina Perianova
Bugarska redateljica i scenaristica. Studirala je film i kazalište u Estoniji, Bugarskoj, Francuskoj i Danskoj. Režirala je kratki ekološki mjuzikl Eat Me!, bajku Snowgirl i surežirala poetski film Queen. Najrecentniji kratki film joj je Between Me and You, koji se bavi važnim ženskim pitanjem.

Status projekta
Osigurana sredstva za razvoj Bugarskog nacionalnog filmskog centra

Kontakt
Ilina Perianova (redateljica), ilinoshik@gmail.com
Mila Voinikova (producentica), mila@miramarfilm.com

Bosna i Hercegovina

Po zakonu, Džana Pinjo

Sinopsis
Priča o borbi jedne žene da odsluži zakonsku kaznu za svoj prekršaj, što joj truli i korumpirani sustav onemogućava. Adela (40), njena majka Jasna (60) i kći Maja (7) dožive prometnu nesreću u kojoj strada jedna osoba. Nakon tri godine iscrpljujućih sudskih procesa Adela je proglašena krivom i dobiva kaznu od godinu dana zatvora. U dubokim dugovima zbog suđenja odlazi u zatvor, ali ondje nema mjesta.

Džana Pinjo
Rođena 1982. u Sarajevu. Diplomirala je glumu na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, gdje trenutno predaje glumu. Ostvarila je brojne uloge u kazalištu, na filmu i TV-u. Među ostalim, glumila je u filmovima Ključ Timura Makarevića, U zemlji krvi i meda Angeline Jolie, Stvari na čuvanje Miroslava Mandića i drugdje.

Status projekta
U razvoju

Kontakt
Džana Pinjo (redateljica), dzana.pinjo@asu.unsa.ba

Hrvatska

Viktorija, Anita Čeko

Sinopsis
Povučena i frustrirana djevica Viktorija (40) živi u stanu u Splitu s dominantnom i narcisoidnom majkom Fabijankom koja kćer tretira kao sluškinju. Kada Fabijanka doživi moždani udar, Viktorija uz pomoć vremešnog udovca Lucijana donosi odluku života i smješta majku u dom za nemoćne. Progonjena osjećajem krivnje, ali i uzbuđenjem zbog novonastale slobode, kreće u naglu konzumaciju života.

Anita Čeko
Odrasla u Splitu. Završila je studij filmske dramaturgije na ADU-u te psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao scenaristica, dramaturginja i psihologinja. Autorica je nekoliko kratkih filmova. Uz Viktoriju, trenutno razvija dugometražni dokumentarni projekt So Far, Kandahar. Članica je strukovne udruge SPID i Kinokluba Zagreb.

Status projekta
Osigurana sredstva za razvoj scenarija na natječaju HAVC-a

Kontakt
Anita Čeko, anita.ceko@gmail.com

Španjolska

Vučice na slobodi, Claudia Estrada Tarascó

Sinopsis
Buntovna tinejdžerica Luna završava u maloljetničkom zatvoru kada je otac lažno optuži za zlostavljanje. Ondje upoznaje Vučice, tri djevojke koje planiraju bijeg kako bi nastupile na natjecanju trap glazbe. Nasilna i autodestruktivna Luna isprva će učiniti sve kako bi pobjegla, pa i izdati prijateljice. Nakon još jednog neuspješnog pokušaja bijega završava u samici, gdje se pokaje te odluči iskupiti se iznevjerenim Vučicama.

Claudia Estrada Tarascó
Redateljica i scenaristica. Bavi se temama iz stvarnog života iz feminističke perspektive. Režirala je nekoliko kratkometražnih filmova, među kojima ¿Cómo fue tu vida, abuela? (2019.) i The Flowers You Tear Out (2020.). Trenutno razvija svoj prvi dugometražni film Vučice na slobodi.

Status projekta
Osigurana sredstva za razvoj regionalnog fonda Katalonskog instituta za kulturno djelovanje

Kontakt

Claudia Estrada Tarascó (scenaristica i redateljica), claudiaestradacomunica@gmail.com