Igra

  • Ruben Östlund
  • Švedska
  • 2011
  • 118'
  • Play

Godine 2006. u središtu Göteborga grupa tinejdžera iz afričkih imigrantskih obitelji smišlja složenu igru prevare, manipulacije i poniženja kako bi ukrali mobitele bijelim i azijskim dječacima. Umjesto fizičkog nasilja, počinitelji su koristili strategiju dobrog i lošeg policajca te stereotipe o crnim doseljenicima kao metodu zastrašivanja. Jedan od Östlundovih najuznemirujućih ostvarenja, Igra je po izlasku u Švedskoj izazvala kontroverze i potaknula javnu debatu o rasi, klasama i zloporabi moći. U ovogodišnjem Glavnom programu prikazuje se i Östlundov Trokut tuge (Zlatna palma 2022.).

Titlovi: EN, HR

Ruben Östlund

Rođen 1974. Redatelj, scenarist i montažer i jedan od najuzbudljivijih suvremenih filmaša. S producentom Erikom Hemmendorffom suosnivač je producentske tvrtke Plattform Produktion. Östlundova intrigantna ostvarenja nude pronicljivu i satiričnu socijalnu analizu današnjice. Östlundov proslavljeni film Turist (2014.) nominiran je za Zlatni globus, a filmovi Kvadrat (2017.) i Trokut tuge (2022.) donijeli su mu prestižnu Zlatnu palmu u Cannesu.

Igra

Režija
Ruben Östlund
Scenarij
Erik Hemmendorff, Ruben Östlund
Glumci
Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakité
Direktor fotografije
Marius Dybwad Brandrud
Montaža
Jacob Schulsinger, Ruben Östlund
Producent
Erik Hemmendorff, Philippe Bober
Produkcija
Plattform Produktion, Coproduction Office, Parisienne de Production
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival – Séance Coup de coeur; Int’l Film Festival Rotterdam; Toronto Int’l Film Festival; BFI London Film Festival