Mreža festivala Jadranske regije donosi četiri filma svježih i osebujnih priča

Drugu godinu zaredom svoje mjesto među natjecateljskim programima ZFF-a ima i program Mreže festivala Jadranske regije, regionalnog filmskog festivala nastalog udruživanjem Sarajevo Film Festivala (BiH), Festivala autorskog filma (Srbija), Filmskog festivala Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanskog filmskog festivala LIFFE (Slovenija), Zagreb Film Festivala (Hrvatska). Ovogodišnji program Mreže donosi četiri svježa europska filmska naslova, a najboljem filmu prema glasovima publike pripast će nagrada Adriatic Audience Award koja će se dodijeliti krajem godine na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Četiri šarmantna, dirljiva i napeta ostvarenja na svojim su festivalskim turnejama obišla neke od najprestižnijih filmskih festivla poput Cannesa i Tribece, a njihove vješto ispričane priče suptilno postavljaju pitanja o životu, gubitku, ljubavi i (samo)prihvaćanju. Jedan od vodećih rumunjskih redatelja, Radu Muntean, u svom novom filmu Întregalde istražuje granice velikodušnosti, empatije i ljudske potrebe da pomogne drugome. Priča o troje volontera koji odlaze u udaljena transilvanijska sela kako bi tamošnjim stanovnicima dostavili potrepštine pretvara se u napetu dramu, a izazovne situacije u naigled samarićanskim protagonistima pobuđuju ne toliko altruistične osjećaje.

Prikazan u programu kanskog Tjedna kritike, cjelovečernji igrani prvijenac francusko-portugalske redateljice Cristèle Alves Meira neobičan je, nježan i maštovit film odrastanja koji kombinira magični realizam i elemente horora s obiteljskom dramom. Alma Viva inspirirana je portugalskim folklorom i vjerovanjima, a u priči o djevojčici koja se ljetujući kod majčine obitelji u malenom planinskom mjestu u sjeveroistočnom Portugalu suočava sa smrću voljene bake elementi sraza između suvremenosti i tradicije isprepliću se unutar filma koji obuhvaća teme poput spiritualnosti i smrti, obitelji i lokalne zajednice, pripadanja i neprihvaćanja. 

Ružičasti mjesec (Pink Moon) nizozemske redateljice Floor Van Der Meulen bavi se gubitkom najbližih. Dirljiv portret obitelji koju čine 74-godišnji Jan i njegovo dvoje odrasle djece, Iris i Ivan, na posve nesentimentalan način, lišen moraliziranja, postavlja kompleksna pitanja o životu i mogućnosti odlučivanja o njegovom kraju. Naime, kada Jan suoči svoju djecu s vlastitom odlukom da okonča život uoči sljedećeg rođendana, Iris i Ivan prisiljeni su suočiti se s gubitkom i tugom i prije nego što smrt njihova oca nastupi. 

Smrt je pokretački događaj i u gruzijskom filmu Mokri pijesak (Wet Sand) redateljice Elene Naveriani, koji junakinju Moe iz Tbilisija odvodi u maleno selo na obalama Crnoga mora kako bi organizirala sprovod svome djedu. Međutim, ondje doznaje da je njezin djed u naizgled mirnom, idiličnom mjestašcu nosio opterećujući teret outsidera radi 22 godine duge ljubavne veze. Gia Agumava, inače filolog kojemu je ovo prva uloga na velikom platnu, za ulogu u ovoj melankoličnoj, multigeneracijskoj queer priči o skrivenoj ljubavi i pravu na sreću u toksično netolerantnoj društvenoj sredini osvojio je nagradu u Locarnu. 

Filmove iz programa Mreže festivala Jadranske regije publika će moći gledati u MSU-u i online, a sve informacije bit će objavljene uoči početka ZFF-a.

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.