Petak na ZFF-u

Dan uoči subotnje dodjele Zlatnih kolica na ZFF-u u kinu Tuškanac donosi posljednja dva naslova iz dugometražne konkurencije. Blizu Lukasa Dhonta (Cannes, 2022. Grand Prix) kroz priču o bliskom prijateljstvu dvojice 13-godišnjaka na bolno iskren način progovara o temama intimnosti, muškosti, straha i odgovornosti. Klondike je vizualno impresivna drama i ukrajinski kandidat za Oscara ovjenčan nagradama za najbolju režiju festivala Sundance i Sarajevo Film Festivala te nagradom Ekumenskog žirija u Berlinu. Blizu gledamo u 10:30 i 18:30, a Klondike u 13:00 i 21:00.

Od 22 sata kinom Kinoteka vlada kratki metar. Nacionalni natjecateljski program Kockice donosi film Zof laureata Rine Barbira, koji je za svoj redateljski prvijenac Druker nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji hrvatski film na ZFF-u 2019, te Muškiće Andrije Tomića, a međunarodna konkurencija ukrajinski film Torta od pelena Anastasije Babenko i ovogodišnjeg dobitnika Zlatne palme Cannesa Žubor vode redateljice Story Chen, dramu koja nudi ujedno zastrašujući i hipnotizirajući pogled na apokalipsu. U istom terminu ne propustite filmski prvijenac Lane Barić Snjeguljica, koji se prikazuje izvan konkurencije.

Najmlađe filmofile, za koje je rezervirano podne u Kinoteci, oduševit će KinoKino naslov Rocca mijenja svijet (za uzrast 8+), o hrabroj, zabavnoj i jedinstvenoj djevojčici koja živi sama sa svojom vjevericom. U 17 sati slijedi projekcija njemačkog predstavnika u programu Velikih 5 Kao da smo mrtvi, urnebesne društvene satire Natalije Sinelnikove na temu paranoje, a u 19:30 projekcija filma Najsretniji čovjek na svijetu u prisustvu makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske. Scenarij ove britke drame prikazane na Venecijanskom filmskom festivalu i u Torontu napisale su redateljica Teona i scenaristica Elma Tataragić nastavljajući suradnju s prethodne uspješnice Bog postoji, njeno ime je Petrunija (ZFF 2019; Berlinale 2019. – Nagrada Ekumenskog žirija, Nagrada Guild Film). 

Petak u MSU posljednja je prilika za gledanje dva naslova iz programa Velikih 5: francuske drame Noćni putnici sa Charlotte Gainsbourg u 18 sati te Osam planina, moćnog filma o prijateljstvu i planinama, snimljenog prema istoimenom romanu Paola Cognettija u talijanskim Alpama. Osam planina u režiji Felixa van Groeningena (Alabama Monroe) i Charlotte Vandermeersch gledamo u 20:30.

U Dokukinu KIC u 20 sati prikazuje se najbolji dokumentarni film ZFF-a 2013. godine Kapetan i njegov gusar, koji otkriva priču o otmici njemačkog broda Hansa Stavanger koji su somalski pirati držali u zarobljeništvu četiri mjeseca.