Utorak na ZFF-u

Utorak na ZFF-u donosi premijeru Garbure Josipa Žuvana, drugog od ukupno četiri hrvatska naslova iz dugometražne konkurencije 20. ZFF-a. Film o prijateljstvu dvojice dječaka iz međusobno zavađenih obitelji u Zagreb stiže neposredno nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u San Sebastiánu te će ga na projekciji predstaviti redatelj i filmska ekipa. Zvijezde filma talentirani su mladi glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, a ostale glavne uloge nose Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić. Film se prikazuje u kinu Tuškanac u 13 sati i u 21 sat.

U Tuškancu u 10:30 i 18:30 prikazuje se Sanjam električne snove, također iz dugometražne konkurencije, senzualan prvijenac kostarikansko-francuske autorice Valentine Maurel o turbulentnu odnosu tinejdžerice, koja otkriva svoju seksualnost, i njezina oca, koji ponovno prolazi kroz adolescenciju.

ZFF-ov program u kinu Kinoteka počinje u 12 sati KinoKino naslovom Gajin svijet 2 (za uzrast 10+), napet nastavak slovenskog kinohita redatelja Petera Bratuše o detektivskim avanturama snalažljive djevojčice Gaje, a nastavlja se u 17 sati zavodljivom i optimističnom dramom Noćni putnici Mikhaëla Hersa. Taj predstavnik Francuske u programu Velikih 5 gledatelje vodi u Pariz 1980-ih, a naslovnu ulogu tumači Charlotte Gainsbourg. U 19:30 slijedi projekcija filma Korzet austrijske redateljice Marie Kreutzer. Povijesna drama nagrađena za najbolju glumu u programu Izvjestan pogled u Cannesu obračunava sa steriliziranom kičastom legendom carici o Sisi.

Kratkometražni program u kinu Kinoteka donosi projekcije nacionalnog natjecateljskog programa Kockice: filmove Kratka priča o Trogiru Ante Storića i Aj čujemo se grupe autora; te međunarodnog natjecateljskog programa: indonezijsko-francuski Makasar je grad za nogometne navijače Khozyja Rizala i portugalski Ono što ostaje Daniela Soaresa.

U MSU u 18 sati na rasporedu je predstavnik njemačke kinematografije u programu Velikih 5. Kao da smo mrtvi Natalije Sinelnikove urnebesna je društvena satira radnjom smještena u ne tako daleku budućnost koja podsjeća na to koliko lako ljudi u dehumanizirajućim uvjetima postaju žrtvama paranoje. Na istome mjestu u 20:30 prikazuje se Întregalde iz programa Mreža festivala Jadranske regije. Napeta gorko-slatka satira u režiji Radua Munteana koja propituje granice ljudskog milosrđa premijerno je prikazana u sekciji 15 dana autora u Cannesu.

ZFF-ov program u Dokukinu KIC uključuje događanje u sklopu platforme za umrežavanje i edukaciju profesionalaca Industrija: Kreativna Europa MEDIA: greening & usavršavanje! koje počinje u 10:30. Također u 20 sati projekciju dokumentarnog filma Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen Laure Halilović, nagrađen Zlatnim kolicima kao najbolji dokumentarni film na ZFF-u 2010.

Izložba 20 godina ZFF-ovih plakata u Medijateci Francuskog instituta, kojom Festival obilježava svoj porculanski jubilej, uskoro se zatvara te svi koji se žele prisjetiti kako se vizualni identitet mijenjao od početaka to mogu učiniti do srijede, 26. listopada.