Zatvoren jubilarni, 20. ZFF – projekcije se nastavljaju i u nedjelju

Dodjelom festivalskih nagrada i hrvatskom premijerom dobitnika Zlatne palme Cannesa, filma Trokut tuge Rubena Östlunda u prisustvu glumca Zlatka Burića Kiće u subotu je zatvoren jubilarni 20. Zagreb Film Festival. U natjecateljskom programu dugometražnog filma prikazano je 11 filmova, od čega su četiri rekordna hrvatska naslova prikazana na većinom rasprodanim projekcijama, a po 10 ostvarenja prikazano i u kratkom međunarodnom te nacionalnom kratkometražnom programu Kockice.

Žiri dugometražnog programa, koji čine glumac Zlatko Burić – Kićo, producentica Annabella Nezri i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu Nicoletta Romeo, najboljim filmom 20. ZFF-a proglasio je gorko-slatku pakistansku dramu Joyland redatelja Saima Sadiqa, i to za lucidan i antiretorički pogled na svoju zemlju, na obiteljski mikrokozmos kroz koji istražuje patrijarhalno društvo puno ograničenja, pogotovo za žene i LGBTQIA+ zajednicu, gdje je svaki član obitelji u potpunosti razrađen i okarakteriziran, zbog vizualnog stila i velikog potencijala da dopre do šire publike.

Zbog precizna kadriranja i minimalističkog filmskog jezika, zato što je o zamršenoj i bolnoj obiteljskoj situaciji sniman s nježnošću, suptilnošću i osjetljivošću, te zbog izvanredne glumačke izvedbe posebno priznanje dodijeljeno je filmu Sigurno mjesto Jurja Lerotića, koji je na otvorenju Festivala publika ispratila ovacijama.

Kratkometražne pobjednike odabrao je žiri u sastavu redateljice Marije Apčevske, selektora Filmskog festivala u Locarnu Stefana Ivančića i redatelja Karla Voriha. Zlatna kolica za najbolji hrvatski film iz programa Kockice pripala su Josipu Lukiću i Klari Šovagović za film Nije zima za komarce, zbog odabira prave distance pri razgovoru o samoći i očajničkim pokušajima povezivanja, preneseno kroz iskrene izvedbe i autentične dijaloge, a posebno priznanje pripalo je Rinu Barbiru za film Zof, zbog uvjerljive kombinacije fikcije i ne-fikcije te prikaza originalna lika čije stanje uma i emocija, iako neopravdano, povezuje publiku s kompleksnom naravi ljudskog ponašanja.

Zlatna kolica međunarodnog kratkometražnog programa dodijeljena su slovenskom autoru Matjažu Ivanišinu za film I tako je završilo ljeto zbog sjajne pripovjedačke sažetosti i zrele vizije te zbog toga što poput slike pokušava sakriti sva otajstva života u svojim scenama. Posebno priznanje u istoj kategoriji pripalo je portugalskom autoru Danielu Soaresu za film poetskih vizuala i nježna pristupa Ono što ostaje, koji nas suočava s neizbježnom dijalektikom života i nesigurnošću onoga što dolazi.

Osam nezaboravnih dana jubilarnog izdanja ostavlja brojne trenutke za pamćenje, od rasprodanih ili izvrsno posjećenih premijera domaćih filmova Stric, Tragovi, Garbura, Sigurno mjesto, koji nakon ZFF-a nastavljaju živjeti s publikom u hrvatskim kinima, preko rasprodane projekcije Praznika rada redatelja Pjera Žalice, autora čijim je filmom Gori vatra otvoreno prvo izdanje ZFF-a do gostovanja irskog debitanta Colma Baireada, koji je prestavio svoju dramu Tiha djevojka, te do prvog pakistanskog filma ikad prikazanog u programu ZFF-a, Joyland, koji je na kraju osvojio glavnu nagradu. 

Veliku pažnju privukla su predavanja organizirana u sklopu Industrije: masterclass Cristiana Travagliolija, nagradom Europske akademije ovjenčana montažera koji potpisuje remek-djela Paola Sorrentina, i moderirani razgovor s članom žirija, dansko-hrvatskim glumcem Zlatkom Burićem – Kićom, koji je publici u kinu Tuškanac otkrio zanimljivosti o svom profesionalnom razvoju i radu sa slavnim redateljima poput Rubena Östlunda i Nicolasa Winding Refna.

Nekoliko filmova iz ovogodišnjeg programa prikazat će se u kinima ubrzo nakon ZFF-a. Španjolski Alcarràs i Kapetanica Nova već su u kinima, a uskoro u distribuciju kreću Sigurno mjesto (3. studenog), Trokut tuge (17. studenog), Garbura (22. prosinca) te Tragovi, Osam planina i Blizu (2023). Službeni distributer filmova Trokut tuge, Kapetanica Nova i Alcarràs jest Zagreb Film Festival.

Premda je službeni dio programa završen, projekcije se nastavljaju i u nedjelju, 30. listopada od popodneva do večeri.