Klondike

  • Maryna Er Gorbach
  • Ukrajina, Turska
  • 2022
  • 100'
  • Klondike

Srpanj 2014. Početak je rata u Donbasu. Trudna Irka i njezin muž Tolik žive blizu ukrajinsko-ruske granice. Nervozno iščekivanje djetetova rođenja grubo prekida pad oborenog malezijskog zrakoplova i bombardiranje njihove kuće. Dok seljani bježe pred nadirućom ruskom vojskom, Irka odbija napustiti svoj dom i tvrdoglavo se posvećuje svakodnevnim poslovima i saniranju štete. Za to vrijeme, ideološki neopredijeljeni Tolik pokušava igrati za obje strane kako bi zaštitio obitelj. Ova moćna i relevantna drama ukrajinski je kandidat za Oscara, a na Sundanceu je nagrađena za najbolju režiju.

Titlovi: EN, HR

Maryna Er Gorbach

Ukrajinska redateljica. Nakon studija na Kijevskom nacionalnom sveučilištu za film i televiziju I. K. Karpenko-Karyi, diplomirala je filmsku režiju na poljskoj Školi Andrzeja Wajde. Od 2017. godine članica je Europske filmske akademije. Za svoj najnoviji film Klondike (2022.) osvojila je nagradu za najbolju režiju na Sundanceu te Nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu. Film je ovogodišnji ukrajinski kandidat za Oscara.

Klondike

Režija
Maryna Er Gorbach
Scenarij
Maryna Er Gorbach
Glumci
Oxana Cherkashyna, Sergiy Shadrin, Oleg Scherbina, Oleg Shevchuk, Artur Aramyan, Evgenij Efremov
Direktor fotografije
Sviatoslav Bulakovskyi
Montaža
Maryna Er Gorbach
Producent
Maryna Er Gorbach, Mehmet Bahadir Er, Sviatoslav Bulakovskyi
Produkcija
Kedr Film, Protim V.P.
Festivali i nagrade
Sundance Film Festival – World Dramatic Directing Award; Berlin Int'l Film Festival – Ecumenic Jury Prize; Seattle Int’l Film Festival – Grand Jury Prize; Fribourg Film Festival – Grand Prix, Critics Prize for Best Film, Young Jury Special Mention

Ostali filmovi iz ovog programa