Stric

  • David Kapac, Andrija Mardešić
  • Hrvatska, Srbija
  • 2022
  • 104'
  • Stric

Jugoslavija, kasne 1980-e. Obitelj dočekuje voljenog strica (Predrag Miki Manojlović ) koji se iz Njemačke vraća kući za blagdane. Radosni božićni ručak iznenada prekida zvonjava pametnog telefona. Čini se da ipak nisu 1980-e, a nije ni Božić. Osim svečane purice, nožem se može rezati napetost. Razvijan u sklopu ZFF-ove scenarističke radionice Moj prvi scenarij, Stric je mješavina obiteljskog psihološkog horora, društvene satire i blagdanske crne komedije, a na ZFF-ova platna dolazi ovjenčan posebnim priznanjem u Karlovym Varyma te nagradama za najbolji scenarij i kostimografiju u Puli.

Titlovi: EN

David Kapac, Andrija Mardešić

David Kapac

Hrvatski scenarist i redatelj. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti srednjometražnim filmom strave Zagorski specijalitet (2011.), koji je napisao u suradnji s Andrijom Mardešićem. Nakon diplome počeo je raditi na televiziji kao redatelj i kreativni producent. Stric mu je prvo dugometražno ostvarenje. Trenutno razvija nekoliko projekata, uključujući novi cjelovečernji film u suradnji s Andrijom Mardešićem.

 

Andrija Mardešić

Rođen je 1985. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti 2011. godine. Odmah potom postao je jedan od redatelja, a zatim i pisaca na dramskoj seriji Ruža vjetrova. Autor je niza kratkih filmova, među kojima se izdvajaju Noćna vožnja (ZFF 2006.), Prokleti (ZFF 2007.), Iris (2012.), Nas dva (ZFF 2015. – Posebno priznanje), Stepska lisica(ZFF 2018.) te segment Podstanar u omnibusu Kratki spojevi (2013.). Trenutno razvija nekoliko projekata, uključujući novi cjelovečernji film u suradnji s Davidom Kapcem.

Stric

Režija
David Kapac, Andrija Mardešić
Scenarij
Andrija Mardešić, David Kapac
Glumci
Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica, Kaja Šišmanović
Direktor fotografije
Miloš Jaćimović
Montaža
Tomislav Stojanović
Producent
Ivan Kelava, Tomislav Vujić, Milan Stojanović
Produkcija
Eclectica, Sense Production
Festivali i nagrade
Karlovy Vary Int'l Film Festival – Proxima competition – Special Jury Mention; Pula Film Festival – Best Screenplay, Best Costume Design

Ostali filmovi iz ovog programa