Putnik Karpo

  • Matjaž Ivanišin
  • Slovenija
  • 2013
  • 50'
  • Karpopotnik

Film ceste o protoku vremena i sjećanju te dirljiva meditacija o lokalnoj kulturi i stanovnicima ruralne Vojvodine. U 70-ima, mladi jugoslavenski filmaš Karpo Godina putuje s 8-milimetarskom kamerom zabačenim vojvođanskim krajolikom. Od njegova filma Imam jednu kuću ostali su samo fragmenti. Četrdeset godina kasnije, mladi redatelj Matjaž Ivanišin ponavlja Godinino putovanje. Putnik Karpo snovita je mješavina starih sačuvanih fragmenata, Ivanišinovih snimaka krajolika i razgovora sa seljanima koji se još sjećaju Godinina posjeta. Prikazan je na IndieLisboi, Tribeca Film Festivalu i u Rotterdamu. Najbolji dokumentarni film na ZFF-u 2014.

Titlovi: HR

Matjaž Ivanišin

Rođen je 1981. godine u Mariboru. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Putnik Karpo premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Rotterdamu, a zatim i na Tribeca Film Festivalu. Njegov dugometražni dokumentarni film Playing Men (2017.) prikazan je u Rotterdamu i na IndieLisboi, a na FIDMarseilleu je ovjenčan Nagradom Georges de Beauregard.

Putnik Karpo

Režija
Matjaž Ivanišin
Scenarij
Matjaž Ivanišin, Nebojša Pop-Tasić
Direktor fotografije
Marko Brdar
Montaža
Uja Irgolič
Producent
Đorđe Legen
Produkcija
Studio Legen
Festivali i nagrade
Zagreb Film Festival – Golden Pram for Best Documentary Film; Tribeca Film Festival; IndieLisboa; Rotterdam Int'l Film Festival

Ostali filmovi iz ovog programa