Osam planina

  • Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
  • Italija, Belgija, Francuska, Velika Britanija
  • 2022
  • 147'
  • Le otto montagne

Jedanaestogodišnji pastir Bruno i gradski dječak Pietro naoko su posve različiti. No njihov sudbonosni susret jednog čarobnog ljeta u Alpama urodit će dubokim prijateljstvom koje će potrajati cijeli život. Tijekom godina njihovi se životni putevi razilaze. Bruno će ostati vjeran svojoj planini, a Pietro će proputovati svijet režirajući dokumentarne filmove. No uvijek će se iznova vraćati u tiho planinsko utočište svoga djetinjstva. Njihovi susreti pomoći će im da se suoče s ljubavi, gubitkom i svime što život nosi. Ova spektakularna drama redatelja Felixa van Groeningena (Alabama Monroe, Divan mladić) i Charlotte Vandermeersch ovjenčana je Nagradom žirija u Cannesu.

Titlovi: EN, HR

Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

Felix van Groeningen

Započeo je karijeru u kazalištu kao redatelj, glumac i dramaturg, a filmskoj režiji posvećuje se od 2004., kada snima svoj dugometražni debi Steve + Sky. Njegov film Alabama Monroe (2012.) bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Film Belgica (2016.) donio mu je nagradu za režiju na Sundanceu, a 2018. režira svoj prvi film na engleskom jeziku, Beautiful Boy, sa Stevenom Carellom i Timothéeom Chalametom.

 

Charlotte Vandermeersch

Kazališna, filmska i televizijska glumica rođena 1974. u Belgiji. Iza sebe ima 20-godišnju glumačku karijeru, a sudjelovala je i u pisanju scenarija za film Alabama Monroe (2012.), koji je nominiran za Oscara za najbolji strani film. Osam planina redateljski joj je prvijenac, a surežirala ga je s partnerom Felixom van Groeningenom.

Osam planina

Režija
Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
Scenarij
Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
Glumci
Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi, Elena Lietti, Elisabetta Mazzullo, Cristiano Sassella, Lupo Barbiero, Andrea Palma, Francesco Palombelli
Direktor fotografije
Ruben Impens
Montaža
Nico Leunen
Producent
Mario Gianani, Lorenzo Gangarossa
Produkcija
Wildside, a Fremantle Company, Rufus/Menuetto, Pyramide Productions, Vision Distribution
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival – Jury Prize; Karlovy Vary Int'l Film Festival; Filmfest München; Zurich Film Festival

Ostali filmovi iz ovog programa